Az Orchidea Iskola Erasmus története, célok és eredmények

Az Orchidea Iskola 2017 óta vesz részt a hazai Tempus Közalapítvány által koordinált európai uniós pályázatokon. Több mobilitási (KA1) és egy négy intézményt összefogó partnerségi (KA2) projekt megvalósítását követően iskolánk 2021-ben Erasmus Akkreditációt nyert el, amelynek birtokában a 2022-2027 támogatási időszakban összesen közel száz diák és ugyanennyi munkatárs számára nyílik meg újra a lehetőség, hogy különböző külföldi mobilitásokon vegyen részt.

Az elmúlt három évben az Erasmus KA229-es stratégiai partnerségi pályázatunk keretében 24 diákunk utazott Hollandiába, Alphen aan den Rijn városba, Németországba, Dortmundba és Spanyolországba, Córdobába, KA122-es projektünk keretében pedig 15-15 diákunk jutott el Córdobába és Németországba, Jettingen városba. Emellett közel 40 tanárunk utazott 1-2 hét időtartamú szakmai látogatásra vagy továbbképzésre az Európai Unió különböző országaiba, többek között, Horvátországba, Spanyolországba, Olaszországba, Írországba, az Egyesült Királyságba, Izlandra, Finnországba. Az akkreditált státusz új eredményeként az őszi félévtől kezdődően kiemelkedő tanulóink hosszú távú, 6 hetes diákmobilitáson vehetnek részt, amelynek során spanyol, német vagy holland partneriskoláink egyikében tanulnak.

A felsorolt mobilitások során az utazás, szállás, megélhetés és tanfolyamok költségeit teljes egészében pályázati pénzből finanszírozzuk, vagyis a résztvevők számára teljesen ingyenesek. A diákcserék ún. vendéglátó család rendszerben zajlanak, aminek két jelentős előnye van, egyrészről megspórolható a szállásdíj, de még ennél is nagyobb hozadék, hogy a gyerekek egymás családjainál megszállva részt vesznek mindennapi életükben, így testközelből élik meg a partnerország kultúráját és legnagyobb intenzitással használhatják az idegennyelvet. Ezek a csoportos utak és a folyamatos kapcsolattartás a minket körülvevő kultúrákkal nem csak a gyerekek tárgyi tudását és nyelvtudását gazdagítják, nagyban hozzájárulnak ahhoz is, hogy nyitott, együttműködő, hatékonyan kommunikáló, európai értékeinket tisztelő személyiségekké érjenek. 

Az Erasmus akkreditáció birtokában a 2022-2027 időszakban megvalósítható tevékenységek:

Munkatársak mobilitása:

  • szakmai látogatás (2-60 nap)
  • oktatási tevékenység (2-365 nap)
  • kurzuson és tréningen való részvétel (2-30 nap)

Tanulók mobilitása:

  • csoportos tanulási mobilitási tevékenység (2-30 nap)
  • egyéni rövid távú mobilitási tevékenység (10-29 nap)
  • egyéni hosszú távú mobilitási tevékenység (30-365 nap)

Egyéb támogatható tevékenységek:

  • szakértők fogadása (2-60 nap)
  • gyakorló tanárok fogadása (10-365 nap)
  • előkészítő látogatások

A programban résztvevő országok:

Az alábbi országok vesznek részt az Erasmus programban:

Az Európai Unió tagállamai*: (Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxembourg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia, Svédország)

*A tengerentúli országok és területek (TOT), és ahol releváns, azok köz- és magánintézményei is jogosultak az Erasmus+ programban való részvételre.

Nem EU tagállamként a programban szintén részt vesz: Észak-Macedón Köztársaság, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Törökország, Szerbia
OM azonosító 200783